“Niet kiezen is pijnlijker dan kiezen!”

Voordat ik aan Your Roadmap to Success & Happiness deelnam had ik mijn leven best goed op de rails. Ik had een baan als consultant en verdiende genoeg om de dingen te doen die ik leuk vond, zoals reizen en vrienden bezoeken. Toch zag ik mezelf dit werk niet voor langere tijd doen. Die wetenschap ging de maanden daarop steeds meer aan me knagen. De voldoening was weg. Wat wilde ik dan wel? Wat is mijn purpose in life?

Een vriend raadde me Michaels programma aan. Ik begon licht sceptisch met de eerste lessen, maar in week vier kwam ik op een omslagpunt door het lezen van de volgende passage: “Persoonlijk leiderschap betekent dat jij je leven leidt op jouw voorwaarden, dat jij de regels bepaalt. En als jij geen controle hebt over je leven, wie dan wel? Dat betekent dat iemand anders bepaalt hoe jij leeft. Dat je altijd rekening houdt met wat anderen van je vinden en hoe anderen willen dat jij je leven leidt. Succesvolle mensen weten wat ze willen en leven op hun eigen voorwaarden.”

Een enorme eyeopener. Want hoeveel beslissingen had ik in mijn leven gemaakt die helemaal niet aansloten bij wat ik wilde? Toen ik mezelf die vraag stelde, viel het kwartje. Ik ging terug naar les één van het programma en zag alles in een ander daglicht.

Vanaf dat moment begon ik te kiezen voor de dingen waar ik gelukkig van werd, zonder me druk te maken over wat een ander daarvan zou vinden.

Om een voorbeeld te geven: Ik was helemaal niet blij met de manier waarop onze familie met elkaar omging. Ik heb uitgesproken wat dat met mij deed en hoe ik het dan wel graag wilde zien. Ons contact is nu veel beter dan voorheen.

Mijn baan als consultant zat me ook duidelijk in de weg. Om dingen te kunnen veranderen, had ik financiële vrijheid nodig. Ik bedacht ‘rent for food’. In ruil voor een avondmaaltijd, verbleef ik ergens bij vrienden of kennissen, zonder huur of hypotheek te hoeven betalen. Binnen korte tijd spaarde ik een fors bedrag. Ik zegde mijn baan op en besloot te doen wat ik altijd al wilde: reizen. Mensen denken vaak dat kiezen pijnlijk is en stellen het daarom uit. Maar niet kiezen is pijnlijker. Je ontneemt jezelf de vreugde.

Sinds de Masterclass maak ik de meeste keuzes in een split-second, door goed naar mijn gevoel te luisteren.

Ik reis nu de wereld over en ontmoet veel mensen. Sommige van hen zie ik onder het juk van de alledaagse sleur bewegen. Maar er zijn ook mensen die sprankelen. Als ik ze zie denk ik meteen: Hé, jij staat aan! Mijn tip? Stap uit je comfortzone. Bevind je bewust vaker in een gezelschap waarin jij de slechtste oftewel de minst succesvolle bent. Daar word je humble van, oftewel daar ligt groei en geluk.